s.s.v.Ultrajectum

Nieuwegein

 

Standaard Pistool

Deze discipline wordt geschoten met een klein kaliber revolver of -pistool en kan niet met een groot kaliber wapen geschoten worden. De klein kaliber revolver en het -pistool zijn meerschots wapens geschikt voor .22LR (5.6 mm) randvuur munitie. De toegestane richtmiddelen zijn keep/korrel. Het wapen moet passen in een rechthoekige doos met inwendige afmetingen van 300 x 150 x 50 mm. Het maximale (ongeladen) gewicht is 1400 gram en de minimum trekkerdruk is 1000 gram.

Er worden maximaal 5 patronen geladen.

Er wordt geschoten op de pistool kaarten zoals deze ook op de 25 meter baan gebruikt worden, met als enige uitzondering dat de schijven wegklappen als de schiettijd voorbij is (net als de Sport Pistool wedstrijden).

De schiethouding is vrijstaand en het wapen wordt met 1 hand vastgehouden. De afstand tot de schijf is 25 meter.

De totale wedstrijd bestaat uit 5 proefschoten en 60 wedstrijdschoten waarbij de wedstrijd verdeeld is in 3 gedeelten:

  • Het eerste gedeelte bestaat uit 4 series van 5 schoten met een tijdsduur van 150 seconden per serie.
  • Het tweede gedeelte bestaat uit 4 series van 5 schoten met een tijdsduur van 20 seconden per serie.
  • Het derde gedeelte bestaat uit 4 series van 5 schoten met een tijdsduur van 10 seconden per serie.

Voordat de wedstrijd begint mag een proefserie van 5 schoten met een tijdsduur van 150 seconden geschoten worden.

Voor elke serie geldt dat bij de start van de tijd de schijven wegklappen, gedurende de aangegeven tijd (150, 20 of 10 seconden) draait de schijf voor en moeten er 5 schoten afgevuurd worden, na de aangegeven tijd klapt de schijf weer weg en worden de schoten opgenomen. In de eerste serie is er dus voldoende tijd om rustig te schieten, in de tweede (en zeker de laatste) serie moet er in een redelijk tempo geschoten worden. Dit laatste maakt de wedstrijd dan ook erg interessant.